A kosarad üres

Kosárban 0 tétel

Gyógytea készítés szabályai

Gyógytea - gyógytea keverékeink közül kedvedre válogathatsz akár hatásuk, akár ízük, de még elkészítési módjuk szerint is!

Minőségi, ellenőrzött gyógyfüvek, gyógynövények, gyógyteák az Egészséges Boltból! Csak ellenőrzött termékeket forgalmazunk!

A Gyógytea készítés szabályai :

A gyógytea készítés általános szabályai, amelyet a ajánlott betartani annak érdekében, hogy a lehető legjobb hatást érjük el. Több különféle technikát is alkalmazhatunk, mely a felhasznált alapanyagok milyenségétől függ. Gyógyteák készíthetünk virágból, levélből, termésből, gyökérből, kéregből.

Az elkészítési módokról részletesen olvashatsz az elkészítési módozatok között, kiválaszthatod a teádnak megfelelőt, hogy forrázni, főzni, vagy áztatni kell az adott gyógynövényből készült teát!

Ezeket az információkat megtalálod a csomagoláson is!

 

Gyógytea forrázat

A gyógynövények virágaiból, leveleiből könnyebben kioldódik a hatóanyag, ezért elég forrázni őket!

Ez annyit jelent, hogy egy evőkanál mennyiséget, kb. 3 vagy 5 grammot 2 vagy 2,5 dl forrásban lévő tiszta vízzel kell leönteni. Majd állni hagyni 15 vagy 20 percig.

Ez lehet kicsivel több idő is, de 1 órai állás akár teljesen tönkre is teheti a teánkat.

Ezt követően szűrjük le teánkat, és lehetőleg minél hamarabb fogyasszuk is el!

A gyógytea készítésekor lehetőleg kerüljük a fémes eszközök használatát. Vagyis azok az eszközök (bögre, szűrő) amelyek közvetlenül is érintkeznek a gyógynövénnyel, ne tartalmazzanak fémet. Mert ezek valamelyest befolyásolják az egyes hatóanyagokat.

Valamint nagy szerepet játszik a tiszta víz használata. Csak jó minőségű, tiszta vízből nyerhetünk valóban értékes hatóanyagokkal teli gyógyteát.

Az ízesítés ezen teák esetében nem ajánlott, kivéve ha élvezeti teaként fogyasztjuk. Ez esetben méz használata javasolt, de semmiképpen sem cukor.

 

Gyógytea áztatás

Van olyan gyógynövény melynek elkészítése megköveteli hogy a hideg áztatás technikát alkalmazzuk.

Van olyan gyógynövény mely magasabb hőmérséklet hatására veszít értékes hatóanyag tartalmából. 

Ezekből egy adagot hideg vízbe áztatva 5 vagy 6 óra után fogyasztható teát kapunk.

Azonban legcélszerűbb, hogyha egy éjszakára állni hagyjuk, és szűrés után fogyasztjuk.

 

A gyógytea készítésekor lehetőleg kerüljük a fémes eszközök használatát. Vagyis azok az eszközök (bögre, szűrő) amelyek közvetlenül is érintkeznek a gyógynövénnyel, ne tartalmazzanak fémet. Mert ezek valamelyest befolyásolják az egyes hatóanyagokat.

Valamint nagy szerepet játszik a tiszta víz használata. Csak jó minőségű, tiszta vízből nyerhetünk valóban értékes hatóanyagokkal teli gyógyteát.

Az ízesítés ezen teák esetében nem ajánlott, kivéve ha élvezeti teaként fogyasztjuk. Ez esetben méz használata javasolt, de semmiképpen sem cukor.

 

Gyógytea főzet

A gyógynövény gyökére, termése, vagy kérge keményebb rész, ezért érdemesebb főzetet készíteni. Így érjük el a legfmegfelelőbb gyógyhatást!

Hasonló módon a forrázathoz, a gyógynövényt forrásban lévő tiszta vízhez adjuk és kb. 10 percig lassú tűzön főzzük. Majd 15-20 percig félre húzva állni hagyjuk. Leszűrést követően fogyaszthatjuk.

 

A gyógytea készítésekor lehetőleg kerüljük a fémes eszközök használatát. Vagyis azok az eszközök (bögre, szűrő) amelyek közvetlenül is érintkeznek a gyógynövénnyel, ne tartalmazzanak fémet. Mert ezek valamelyest befolyásolják az egyes hatóanyagokat.

Valamint nagy szerepet játszik a tiszta víz használata. Csak jó minőségű, tiszta vízből nyerhetünk valóban értékes hatóanyagokkal teli gyógyteát.

Az ízesítés ezen teák esetében nem ajánlott, kivéve ha élvezeti teaként fogyasztjuk. Ez esetben méz használata javasolt, de semmiképpen sem cukor.

 

Egészségedre!

 

 
Title Text
Nem lépek be.